Politics

Legile morale și politice Pitagora – Andreea Gălățanu

Pitagora (n. circa 580 î.Hr. – d. circa. 495 î.Hr) nu a fost doar un mare filosof, matematician și om politic, ci și creatorul unei paradigme social-politice extrem de avansate, chiar și pentru vremurile noastre.Pitagora era convins că societatea omenească poate fi condusă, dar și instruită, dupa legitățile Armoniei Universale, Moralei, Eticii și Esteticii, iar adevărații conducatori trebuiau să fie membrii unei elite îndelung instruite și cu un înalt spirit civic și politic. Retras în Crotona (oraș în sudul Italiei) către anul 530, înființează aici o puternică școală filosofică, în fapt o societate secretă.

Preselecția pentru intrarea în această elită secretă era extrem de riguroasă, astfel că un individ care intra în atenția lui Pitagora pentru calități deosebite care-l făceau diferențiabil față de ceilalți membri, era observat timp de trei ani, apoi era ridicat la rang de politician, echivalent cu un novice în societățile inițiatice actuale. Abia după ce trecea de primele două nivele putea să-l vadă pe Maestrul Pitagora la față. Instruirea era extrem de riguroasă, astfel că nimeni nu era sigur că, după opt ani de muncă asiduă, va face saltul spre al doilea rang. După asasinarea lui Pitagora, din acel moment, adepții intră in semi-clandestinitate. Organizația renaște după aproape 400 de ani, având o imensă influență asupra unor curente filosofice importante și chiar asupra sectei esenienilor, despre care se spunea, în șoaptă, ca l-ar fi instruit pe Iisus în perioada în care a dispărut din viața publică, înainte de răstignire.

 Celebrele texte pitagoriciene „Versurile de aur ale lui Pitagora” și „Legile morale și politice ale lui Pitagora”, existente și în traduceri românești, aparțin unei epoci ulterioare de acum 2500 de ani, după care încă se ghidează sistemul politic contemporan.

            Cartea de față ,, Legile morale și politic” a lui Pitagora este o cunună de aur pentru cei care o înteleg și stiu să o poarte.Arta rațiunii și compasiunii nu se poate stăpâni decât prin sacrificiu.Filosifia vieții unui vizionar, filosof, este una destul de simplă: învață să taci atunci când vorbești și vorbește prin tacere.Armura de seama a filosofului fiind prietenia iar liniștea acestuia este întruchiparea femeii cu roadele sale.

            Pitagora scrie în cele 23 de capitole 3506 idei, devenite legi supreme pentru cei ce le înțeleg și vor sa le urmeze în viață și în politică.Interesant este cum sunt abordate toate cele 3506 maxime ale sale.Universul eticii, artei, rațiunii face din acesta scriere un manunchi de întelepciune.Ceea ce sugerează el este faptul că orice ai face trebuie să îl faci ca și cum lucrul acela l-ai face pentru tine, însăși arta de a conduce să o faci ca și cum te-ai conduce pe tine însuți.Filosoful are puterea de a face din stanci oameni și din suflete de piatra, miere fară a trada pentru vreun preț anume.Un filosof va ști întotdeauna să respecte mâna care l-a hranit, apa care i-a potolit setea și prietenul care l-a mangaiat.Buna cuviință și modestia sunt veșmintele cele mai de seama pentru a fi aproape de zei, acestea pazind sufletul de petele vinului.Abordarea morții este una nu foarte tragica ci din contra, vazută ca o trecere, o evoluție a sufletului.

            Trebuie să știi cum să le vorbești oamenilor și cum sa taci in fața mulțimii doar privind-o, nefiind ecoul nimanui, niciodată.Doar când ești liber cu adevarat poți să te arați așa cum ești cu adevarat, iar libertatea absolută vine odată cu moartea.Acțiunile pe care le facem trebuie să fie cernute de cunoștințe iar cunoștințele de experiență.

            Pitagora trasează foarte clar liniile între popor și om, între barbat și femeie, între rațiune și spiritualitate, între arta și iubire.

            Ideea principală este aceea că mama tuturor este Natura.Este supremă, infinită și de nedeslușit nici de cele mai stralucite minți.In același fel un filisof trebuie să își orânduoască viața.

,,Fii haina prietenului tău, nu scara”

,,Să nu îngadui cerșetoria mai ales când e vorba de preoți”

,,Nu ieși din viața pe o ușă tainică,,

,,Viaţa cumpătată, în slujba binelui şi a dreptăţii, trebuie să stea şi la baza alcătuirii politice a unui stat.‘‘

,,Să crezi doar pe jumătate pe cei ce vin să pârască fapte rele.”

,,Nu năzui la himera unei democraţii pure; egalitatea perfectă există numai la morţi.”

,,Legiuitorule!

Nu lăsa oamenilor de stat timpul să se deprindă cu puterea şi onorurile! ”

,,Legiuitorule!

Nu uni credinţa cu morala. Roadele acestei legături nepotrivite nu pot fi decât nişte monştri.”

,,Să nu ai alt Zeu în afară de propria conştiinţă.”

Cartea are ca și puncte forte filosifia politică, existentă de 2500 de ani, care încă este valabilă și în societatea actuală.Ca și puncte slabe are trasarea clara a granițelor în care femeia putea acționa și trai prin supunere, credință barbatului și copiilor.Cartea trasează foarte bine limitele femeii și barbatului în societate.

Personal nu sunt în acord cu toate sugestiile cărții, dar ceea ce mi-a placut la acesta este faptul că are puterea să deschidă minți, să dea naștere ideilor marețe și să îmblanzească sufletele și mintea.Aceasta carte trebuie asumata nu citita.

Originalitate în care este prezentată evidențiază unicitatea continutului operei și motivează alegerea titlului ,,Legile morale și politice,,.Ținând cont de ordinea cuvintelor, autorul pune în prin plan etica mai presus de toate.Acest fapt demonstrează că dintre toate virtuțiile omului, etica este aceea care l-a trecut de la ,,zoon,, la ,,zoon politikon,, așa cum îi numea Aristotel pe indivizi.

                În concluzie, a trai frumos este o arta, a muri frumos este un merit.

 

Andreea Gălățanu

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s